By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

over PE1DON

In de 80-tiger jaren kwam ik met de zendhobby in aanraking. In die tijd waren kleine bouwkitjes van Josty-Kit populair en ik had een HF75 ontvanger met een 1 Watt versterker met een TAA300. De ontvanger bleek te doen wat ik wilde. Als je de antenne ingang in de CAI contactdoos stopte hoorde je wel de grote radiostations, maar met en draadje als antenne hoorde je niets. Maar ik kon er wel een kleine draaggolf mee opwekken. Toen ik aan de uitgang een luidsprekersignaal van een casette recorder aansloot was ik op de FM band te horen. 

Daarmee was de eerste stap gezet. VHF techniek was eenvoudig. Eerst met een oscillator en later met buizen. Het werd een meertraps zender voor de FM band. 

Via school werd ik " aangemoedigd” om toch ook eens naar de zendamateur toepassing te kijken. Ik liep stage bij Radio Becker in Zeist en als stimulans kon ik in de bedrijfskelder een marifoon uitzoeken, als ik mijn examen haalde. De uitgezochte Alcor55 VHF marifoon was eenvoudig om te bouwen naar de 2meter amateurband. Met de roepletters PE1DON mocht ik na een typegoedkeuring experimenteel uit gaan zenden

Ik was actief op VHF en UHF in telefonie en AX25. In 1992 werd mijn dochter in het ziekenhuis geboren. Toen zij geboren werd hebben onverlaten de apparatuur uit de auto gestolen.  Met het salaris wat ik verdiende moest ik mijn gezin onderhouden en had ik geen geld meer voor de radiohobby. Maar in 2005 het HAM-radio virus weer geactiveerd.
De eerste ste die ik weer gebruikte was een Alinoc 605E. Deze hebik geruild tegen een IBM Laptop. Na een jaar is deze vervangen door een Alinco 620E. 

In 2006 heb ik een nieuwe Yaesu FT897D gekocht. HIermee zette ik de eerste schreden op de HF band. In 2008 heb ik een Yaesu FT8900 gekocht die de Alinco 620 in de auto verving. De intermodulation-onderdrukking  van de FT8900 is veel beter ten opzichte van de ALinco apparatuur. In 2009 heb ik een tweede hands Yaesu FT857D aangeschaft die in de plaats van de FT8900 kwam. De combinatie van All-mode en HF in de auto leek mij heel erg leuk. Maar in de praktijk gebruikte ik toch het meeste de VHF en UHF frequenties, heel af en toe een keer op HF

Toen ik in 2014 van werkgever wisslede en een andere bedrijfsauto ging rijden besloot ik om de FT8900 weer in gebruik te nemen. Temeer daar de 20Watt maximaal op UHF een te grote beperking begon te worden . Helaas ging de FT8900 een jaar later stuk (uitgebrande stuurtrap) 

Dus dan maar op zoek naar een andere tranceiver voor VHF en UHF

Front in Car De keuze viel op de Icom 2730E met een UT133 voor Bluetooth devices. Ik gebruikte hem in combinatie met de Yaesu BH-2A Heel comfortabel en met beide handen aan het stuur. De ideale combinatie. Geen draden meet rond de handrem en versnellingspook. 

De controller van de set was op het dasboard gemonteerd.

In 2018 heb ik de Icom2730E verkocht en een ICOM 5100E met D-Star aangeschaft. De Bluetooth unit (UT133) was niet verkocht en die kon in de Icom5100 geplaatst worden. Zodoende kon ik de BH-2A ook weer opnieuw gebruiken.

De weg naar digitale radio was geboren. Naast D-Star was er ook YSF van Yaesu. In 2019 heb ik een FTM-400XDE gekocht. Hiermee kon ik gebruik maken van het Wires-X systeem van Yaesu. Omdat het aantal Wires-X en YSF repeaters beperkt is maak ik in de auto gebruik van een digitale hotspot. Deze hotspot is een BlueStack met de BluenDV software op een Android telefoon. 

Helaas kreeg ik in 2020 ook te maken met een bekend probleem van de FTM-100 en FTM-400. De Eindtrap van de set raakte door oververhitting defect.

Beperkt vermogen en ik moest de power-FET (laten) vervangen. Ik werd ook gewaarschuwd dat de FET weer kapot zou gaan als ik de set voor een langere periode op hoog vermogen zou gebruiken.

Ik ging op zoek naar een betere (meer solide) vervanger voor de FTM-400XDE. Die vond ik in de FTM-300DE. Deze is standaard al uitgerust met Bluetooth. In de auto is de audio-uitgang van de FTM-300DE gekoppeld aan de audio-ingang van de Car-stereo versterker. De audio-uitgang van de transceiver is hoorbaar via de autoluidsprekers.

De FTM-400XDE staat nu in de shack en is de basis-transceiver voor YSF en Wires-X vanuit huis.

ft857front kleinAls ik op vakantie ben, had ik een FT857D en een MAC200 antennetuner bij me. Het liefst zoek ik een fatsoenlijke plek met veel ruimte in "the middle of nowhere". Ik gebruik de vrije ruimte voor de HF-draden en ook de afwezigheid van QRM. De FT857D heb ik in 2023 weer verkocht.

Eind 2012 kocht ik een Icom 7410 die de HF-set thuis verving. De Icom 7410 is de hoofdtransceiver als ik radioactief ben vanaf mijn thuisadres. De antenne die ik gebruik is een zelfgemaakte FT3-antenne gemonteerd boven het dak van mijn huis en een Hy-end Fed van het bedrijf Hy-end Fed. Ik gebruik de 4-band voor de 10, 20, 40 en 80-meter band die maximaal 150 Watt PEP aankan.

De FT897D wordt gebruikt als VHF- en UHF-zendontvanger voor analoge sessies.

Thuis gebruik ik een Raspberry-PI met de G4KLX software en een DVRPTR modem voor D-Star, DMR en YSF voor mijn persoonlijke hotspot. Voor Wires-X heb ik een FTM100 met een HRI 200 die wordt gebruikt als mijn uplink naar Yaesu's Wires-X.

  • Hits: 196